zaterdag 6 juni 2015

The neverending story

Onze pinksterzwerm is weg. Toen ik voor inspectie vorige week vrijdag de kast opende, vond ik 5 dode bijen en een klein stukje nieuw raat.
Ik weet niet exact wat de oorzaak was maar vermoedelijk is bij het voeren van de zwerm de koningin weggevlogen en niet meer terug gekeerd.

Toch behoorlijk aangedaan ging ik de dag erna, met mijn broer, bij de oude kast kijken. Hoor ik misschien tuters en kwakers? Mag ik misschien rekenen op een nazwerm? Misschien dan toch nog?

We blijven even om te kijken of er nog wat gaat gebeuren. Johannes haalt brood voor onze lunch, ik hou de wacht. En jawel hoor, wederom vult de lucht zich met bijen en wederom is het indrukwekkend en prachtig! "Een nazwerm!' dacht ik. Maar na een tijdje verzamelen de bijen zich weer bij het vlieggat van hun kast. Dat is vreemd.

We wachten af.
Inmiddels zitten er een tiental bijen op de grond voor de bijenstal. Ik zak op mijn knieƫn en wat schetst mijn verbazing? De koningin land voor mijn neus op een paardenbloemblad. Direct wordt ze omringt door een aantal werksters. Het blad waait vervaarlijk in de wind en in een onoplettend moment ben ik haar weer kwijt.

Zou ze terug zijn naar de kast? Was ze een oriƫntatievlucht aan het maken, heeft ze gepaard? Was het toch een zwerm die zich bedacht heeft?
Ik weet het niet maar als we even later nogmaals gaan kijken, zijn vrijwel alle bijen de kast weer ingetrokken en als we ons oor tegen de kast leggen horen we toch duidelijk het tuten van de koningin. Zou het dan toch nog goed komen?
Wordt vervolgd........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten