maandag 22 juni 2015

De hangkorf

Hij staat, de nieuwe hangkorf! Mede mogelijk gemaakt door jullie!
Vorig jaar augustus heb ik in de brandende zon en met veel plezier het rogge geoogst. Niet wetende dat ik die winter op bed kwam te liggen. Het geoogste rogge heeft daardoor ook lang liggen wachten.

Toen ik in februari eindelijk in staat was op te staan, ben ik onder leiding van Alberthe begonnen met vlechten. Langzaamaan voelde ik me weer wat beter. Na een winter kwakkelen, was de korf voor mij een bevrijding. Een weg naar de zomer, naar een lijf zonder pijn.

Elke week ging ik naar Alberthe en vlocht een stukje verder tot ik moe was en weer naar huis ging om te rusten.
In maart was ik klaar. Een zelf gevlochten hangkorf besmeerd met koeienpoep, leem en kalk, om hem en de bijen te beschermen tegen weer en wind.

Omdat een hangkorf moet hangen heb ik de mannen van Stadsboom gevraagd een stellage te maken. Stadsboom is opgericht door Jarno en Lonneke Wilbers met als doel een nieuwe kans voor mensen die een eerste (hernieuwde) stap zetten op weg naar de arbeidsmarkt èn een tweede leven voor een boom. Een passend bedrijf voor ons bijenparadijs. 

Bij het wieden van de bijentuin stuitte ik vervolgens afgelopen week op een volkje wat op de grond lag, gewikkeld in het anti worteldoek. Rustig leek het daar te wachtten op een nieuwe woning. Om het volk te kunnen vangen heb ik het worteldoek los geknipt en het volk in de schepkorf gegoten met een hoop rotzooi die in het worteldoek zat. Maar daar houdt een bijenvolk niet van. In de schepkorf gingen ze niet op de rotzooi zitten, waardoor ik het makkelijk kon weghalen.


De dag erna heb ik dit nieuwe volk in de hangkorf geschud. Schijnbaar zat er nog altijd rommel in de korf, want na een tijdje zag ik zowaar een grashalm uit de korf wandelen. Nog even later kwam er een stukje karton en een stukje leem naar buiten. En pas nadat alle rotzooi uit de hangkorf was verwijderd trokken de bijen naar binnen. Bijen hebben duidelijk behoefte aan een schone woning.

Wil je nu al komen kijken naar deze bijzondere bijenwoning? Kom gerust een keertje langs op Kiemkracht 64
Geen opmerkingen:

Een reactie posten