zondag 24 mei 2015

Een Pinksterzwerm


`s Ochtends, om een uur of 10 op deze eerste Pinksterdag, zit ik op mijn knieën een meter of twee van de bijenkast te wieden. Ik hoor darren zoemen, iets wat vreemd is op deze tijd van de dag. Ik kijk, maar zie ze niet. Een paar minuten later weet ik niet wat mij overkomt, ik zit nog altijd op mijn knieën maar nu in een wolk van bijen! Een gonzend zoemen omarmt mij en ik ben stil.
Eventjes dan, want als mens van deze tijd wil ik dit bijzondere fenomeen vastleggen. Na een tijdje, ik ben de beleving van tijd kwijt, ontstaat er op een zwak takje van een fruitboompje een tros. Het zoemt nog altijd rond dit trosje. Bij nadere inspectie zie ik ook een kluit bijen op de grond liggen.
Ik wacht.

Inmiddels zijn mijn ouders en Marion met haar dochter gearriveerd. Ik kan gaan scheppen! Geen idee hoe, geen idee wanneer, misschien ben ik wel te vroeg. Ik hou de korf onder de tros en geef een ruk aan de tak. Een gezoem stijgt op en de bijen vallen in de mand.

En nu, hoe nu verder? Na wat overleg met mijn vader besluit ik de korf over de op de grond liggende kluit bijen te zetten. Schuin, dat wel, zodat rondvliegende bijen er ook nog in kunnen.
Als de bijen in de korf tot rust gekomen zijn kan ik er van uitgaan dat ook de koningin bij hen is. Zou dat niet zo zijn zouden ze rond gaan vliegen.

Ik sluit de korf af met een doek en zet ze weg in de kelder bij Marion. Opdoeken, noemen we dat. Dit om de speurbijen te misleiden. Speurbijen zoeken een nieuwe woning en als ze die gevonden hebben komen ze het volk halen. Dat zou kunnen betekenen dat ik het volk kwijt ben. Om ze te misleiden zet ik ze een nachtje in de kelder. Morgen krijgt dit volk van mij een woning...

2 opmerkingen:

  1. Anneke, gefeliciteerd met je eerste zwerm! Zo te zien en te lezen heb je het prima gedaan. Je hoeft het nieuwe volk niet perse na 1 nacht al in een kast te doen, meestal zetten wij onze zwermen zeker 2 nachten in onze kelder op Thedinghsweert, soms zelfs 3 nachten. Zij hebben voldoende voedsel bij zich om deze rustperiode makkelijk te overbruggen! Veel succes met dit volk. Gr. Jan Brilleman

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, Anneke, geweldig, proficiat met je eerste volkje. Geniet ervan. Gr. Gerda

    BeantwoordenVerwijderen