zaterdag 9 mei 2015

Zwermen


Hoe is het nu met het bijenparadijs? We verwachten de eerste zwerm! Dankzij jullie hulp hebben we daarvoor al deels een bloementuin gemaakt, wordt er een stevige houten stellage door de sociale timmerplaats Stadsboom gemaakt voor de hangkorf. En voor ├Čn de korf is het binnenwerk (gebogen houten raten) er ook al.

Nu staat alles in bloei. Dus kunnen de bijen meer stuifmeel en nectar verzamelen. Daardoor groeit het bijenvolk in aantal. Dan maken ze een speciale kamer voor een nieuwe koningin. dat is een moerdop. Vlak voordat de nieuwe koningin uitkomt vliegt de oude koningin met een deel van haar volk weg om te zwermen.

Gezoem vult de lucht, duizenden bijen vliegen door elkaar. Ze landen ergens aan een tak en vormen een tros. Dit volk zoekt een nieuwe plek om te wonen. Wat dacht je van een prachtige handgevlochten korf...?

Ik schep met een mand de tros van de tak, wacht tot alle bijtjes in de korf weer tot rust gekomen zijn en sluit de korf. Na een nacht in de korf kan ik het volk in haar nieuwe woning schudden. Zij zullen daar opnieuw raten gaan bouwen, honing maken en de koningin zal nieuwe eitjes leggen waardoor ook dit volkje weer kan groeien.

Ondertussen is in de 'oude' kast de nieuwe koningin uitgekomen. Binnen drie weken zal ze op bruidsvlucht gaan en paren met 20 darren. Voor de rest van haar leven heeft ze voldoende zaad om bevruchte eitjes te kunnen leggen en het voortbestaan van het volk te waarborgen. Een nieuw volk en een nieuwe koningin zijn geboren.

1 opmerking: